Slettevollen Gardsysteri

Slettevollen gardsysteri, lokalisert i Brekke ved Sognefjorden, driver med foredling av mjølk til ost og syrna mjølkeprodukt.

De produserer varianter som Salatost, Steikeost, Oskepott, smørbar kremost, jogurt og surmjølk. Tidligere ble produksjonen utført i et leid kjøkken med begrenset kapasitet. Fra høsten 2023 vil de ha sitt eget ysteri på garden, noe som betyr at en større del av den ferske mjølka fra deres egne kyr vil bli forvandlet til ost og andre lokale mjølkeprodukter.

I denne familiedrevne virksomheten er det Cathrine som har ansvaret for ysting og kvalitetskontroll av ostene, mens Håvard tar seg av mjølkas kvalitet, fôring og dyrevelferd. De har et nært samarbeid som sikrer høy kvalitet på produktene. Andre familiemedlemmer, spesielt noen av guttene, er engasjert i stell av kalvene. Fjøset er omgjort til lausdrift, hvor kyrne selv bestemmer når de vil mjølkast. Om sommeren beiter mjølkekyrne på grønt gress ned mot sjøen. Gården legger vekt på bruk av lokalt fôr for å opprettholde mjølkas kvalitet, og om vinteren består grovfôret av ensilert gras fra Brekke.

Videre har Cathrine en stor interesse for kjøkkenhage, og dyrker kvitløk og urter som brukes til marinering av salatosten lokalt på gården eller plukkes fra naturen.